Oldřich
Svojanovský
narozen
09. 03. 1946, Otrokovice
sport
Veslování
disciplína
dvojka s kormidelníkem
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet stříbrných medailí
1
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

Spolu s bratrem Pavlem získal na veslařské dvojce s kormidelníkem olympijské stříbro a bronz či titul mistra Evropy. Od roku 2004 je předsedou Českého klubu olympioniků.

Po pátém místě v závodě osmiveslic na hrách v Mexiku změnili bratři Pavel a Oldřich Svojanovští disciplínu a společně s kormidelníkem Vladimírem Petříčkem se díky taktice, kdy od počátku nasadili ostré tempo a vybudovali si rozhodující náskok, hned na mistrovství Evropy 1969 v Klagenfurtu stali kontinentálními šampiony na dvojce. O dva roky později v Kodani nestačili pouze na dvojku z NDR, stejným výsledkem dopadla i olympijská regata v Mnichově.

Na následujících hrách v Montrealu, kde zkušeného Petříčka vystřídal na místě kormidelníka mladý Ludvík Vébr, přišli "Sloni" se změněnou taktikou. Závod rozjížděli pomaleji, drtivým finišem vybojovali bronz za posádkami NDR a Sovětského svazu. Se stejnou medailí se vrátili i o dva roky dříve z mistrovství světa v Lucernu.

Jako kluk zkoušel rodák z Otrokovic různé sporty, veslování měl původně jen jako doplněk k běhu na lyžích, v němž pronikl až do juniorské reprezentace. Po narukování do Dukly začínal na čtyřce s kormidelníkem, v roce 1966 debutoval na mistrovství světa. Po ukončení kariéry v roce 1978 jezdil s dodávkovým taxi, po změně režimu provozoval vlastní autodopravu.

výsledky sportovce

Montreal 1976 Veslování
dvojka s kormidelníkem
3.
Mnichov 1972 Veslování
dvojka s kormidelníkem
2.
Hry sport disciplína umístění
Montreal 1976
Veslování
dvojka s kormidelníkem
3
Mnichov 1972
Veslování
dvojka s kormidelníkem
2
Mexiko 1968
Veslování
osma (8+)
5.