Jiří
Rohan
narozen
13. 12. 1964, Praha
disciplína
C2
karierní status
aktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet stříbrných medailí
2

profil sportovce

Dvojnásobný stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu, na deblkanoi získal řadu dalších úspěchů v čele s titulem mistra světa. Několik cenných kovů přidal v závodech hlídek.

Při své první účasti pod pěti kruhy v Barceloně, do jejichž programu byl vodní slalom zařazen po dvaceti letech, byli Jiří Rohan s Miroslavem Šimkem po prvním kole i přes eskymácký obrat třetí. Ve druhém zajeli suverénně nejrychlejší čas celého dne, pětisekundová penalizace za dotek branky je odsunula na druhé místo. Také na následujících hrách v Atlantě potvrdila česká dvojice pověst mistrů druhých jízd a na řece Ocoee zopakovala čtyři roky starý výsledek.

Rohan se Šimkem se dali dohromady v roce 1984 během vojenské služby v Dukle Brandýs nad Labem. Na velkých akcích se dlouho nemohli prosadit, medailový půst prolomili stříbrem z mistrovství světa 1991 v Lublani. O dva roky později v Mezzaně slavili titul, sbírku cenných kovů zkompletovali bronzem z MS 1997 v Tres Coroas. Mezitím byli na evropském šampionátu druzí.

Poté se se závoděním rozloučili a Rohan začal pracovat jako trenér Vysokoškolského sportovního centra a USK Praha. V roce 2013 byl šéfem organizačního výboru světového šampionátu v Praze-Troji.

výsledky sportovce

Hry sport disciplína umístění
Atlanta 1996
Vodní slalom
C2
2
Barcelona 1992
Vodní slalom
C2
2