Petr
Hrdlička
narozen
23. 12. 1967, Brno
disciplína
trap
karierní status
aktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
1

profil sportovce

Sportovní střelec, olympijský vítěz v trapu.

Na hry v Barceloně v roce 1992 necestoval Petr Hrdlička jako favorit a ani jeho výkon v kvalifikaci nenaznačoval, že by měl být jedním z kandidátů na medaili. První den minul z 75 terčů dva, totéž se mu stalo i ve druhé části. Do semifinále postoupil z devátého místa, v něm ale netrefil pouze jednou a posunul se na dělenou druhou příčku. Také ve finále mu ve velkém vedru uletěl jediný holub, následný rozstřel o zlato rozhodla hned první rána. Zatímco Japonec Watanabe zaváhal, Hrdlička se nemýlil a mohl slavit nečekané zlato.

Ke střelbě přivedl brněnského rodáka v 15 letech jeho otec, který byl myslivcem. Později se Hrdlička junior začal připravovat v tréninkovém středisku mládeže při Rudé hvězdě Brno, výrazných výsledků ale nedosahoval. Zlepšil se až poté, co se jej v Kometě ujal trenér Josef Machan. Na mistrovství Evropy 1991 v Boloni skončil šestý a i díky tomu dostal v nominaci na OH v Barceloně přednost před oddílovým kolegou Jiřím Gachem.

Po senzačním olympijském triumfu už se Hrdličkovi tolik nedařilo, na velkých akcích mu zodpovědnost svazovala ruce. Se závoděním skončil v roce 2002, poté se stal trenérem v regionálním sportovním centru mládeže. Vyučuje rovněž na fakultě sportovních studií.

výsledky sportovce

Hry sport disciplína umístění
Barcelona 1992
Sportovní střelba
trap
1