Přípravy v plném proudu. Jak to vypadá v Tokiu více než rok a půl před startem olympiády?

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Kilometry lešení obepínají rostoucí budovy budoucí olympijské vesnice v Tokiu. „Vypadá to, že Japonci jedou podle časového plánu. My už máme vybranou budovu, kterou bychom si přáli. Snažili jsme se jednat s organizačním výborem a s naším koordinátorem a vysvětlili jsme jim, kde bychom chtěli být,“ řekl šéf mise Martin Doktor.

Při březnové inspekční návštěvě olympijského dějiště padla volba na budovu ve střední části vesnice. „Řada výprav a jejich šéfů se soustředí spíš na výhled na moře, pro nás je důležitější výhled na jídelnu. Co nejblíž chceme být také dopravnímu uzlu,“ dodal Doktor.

V plném běhu jsou i přípravy sportovišť. U kanálu pro rychlostní kanoistiku a veslování už vyrostly tribuny i loděnice. „Relativně připravený je i kanál pro vodní slalom. Rozestavěné jsou haly pro plavání, gymnastiku nebo volejbal. Připravené jsou prostory, kde budou dočasná sportoviště – jako třeba pro triatlon nebo dálkové plavání. A některá sportoviště již fungují, jako třeba velodrom,“ popsal Doktor.

Při cestách po Tokiu se zároveň přesvědčil o tom, jak náročná bude doprava. „Pravděpodobně nebudou fungovat olympijské lajny, takže všichni budou muset počítat s tím, že na sportoviště bude třeba vyrážet s předstihem.“

Pěší výlet z olympijské vesnice na jakékoli sportoviště je nereálný, na některá z nich bude cesta trvat i hodinu.

Své vlastní vesnice budou mít jachtaři a cyklisté. „Ale i ti budou muset cestovat, takže třeba pro silniční cyklisty budeme nejspíš shánět ubytování blíže závodní trati,“ řekl Doktor.

„Vedle reálného obrazu o vzdálenostech jsme získali také dost informací o procesech, které s hrami souvisí, ať už se jedná o akreditace, přihlášky do soutěží, uzávěrky nebo další náležitosti.“

Při inspekci zavítal také do japonské prefektury Kóči na ostrově Šikoku, kde budou probíhat závěrečné předolympijské přípravné kempy. Už od podzimu předloňského roku sem jezdí pravidelně rychlostní kanoisté, trénovali zde softbalisté a v brzké době sem zavítají atleti.

„Místní nás berou jako vlastní, máme tu v rezervaci termínů právo první volby. Je tu možnost kvalitní přípravy na vodě, díky naší spolupráci tu vyrostla nová loděnice i domeček, kde mohou závodníci odpočívat a bydlet. Japonci využili toho, že dělají zázemí pro nás i pro vybudování vlastního klubu,“ dodal Doktor. „Stejně tak sportovní areál pro atletiku, střelbu, plavání a další sporty, který je v centru Kóči, je velice kvalitní, a to včetně ubytování.“

Na Tokio už se soustředí i naši sportovci. V listopadu se sešli na společném kempu:

líbil se ti článek?