„Metráček“ Dostál se loučil zlatem. Kanoista Fuksa kočíroval nervozitu

Lifestyle
Lifestyle
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Když ještě v Česku, na posledním domácím tréninku před světovým šampionátem, ukazoval svůj „pekáč buchet" na břiše jako důkaz, že skutečně zhubl, šéftrenér rychlostních kanoistů Pavel Hottmar ho v žertu popíchl: „No tak, ještě by tam rezerva byla, že jo?“ Pokud ano, nemůže mít Josef Dostál konkurenci. Český kajakář totiž na světovém šampionátu v Portugalsku obhájil titul světového šampiona na pětistovce.

A byl to pro něj víc než jen čtvrtý zlatý závod v kariéře. „Byl hodně specifický, protože byl definitivně poslední před olympijskými hrami v Tokiu,“ říkal novinářům po závodě.

Pro vítězství si dojel vynikajícím závěrem, v němž odsunul na druhé místo spolufavorita Němce Toma Liebschera. „ Což je pro mě obrovská satisfakce. Musím říct, že tahle moje poslední pětistovka, to byl takový zlatý hřeb těch dvou let.“

Však kvůli mistrovství světa zhubl na 112 kilogramů. „A to jsem měl naposledy před čtyřmi lety,“ smál se trojnásobný olympijský medailista. Dostál se teď hodlá znovu soustředit na olympijské disciplíny.

#embedded:https://www.instagram.com/p/BmtbkhznlPf/?hl=cs&taken-by=j_dostal/#

Bronz je taky super

Kanoista Martin Fuksa na pětistovce prohrál poprvé v sezoně. Obhájce titulu porazili ve finále jeho dva největší rivalové, zvítězil Brazilec Isaquias Dos Santos, stříbro vybojoval Němec Sebastian Brendel. „Byl jsem hodně nervózní. Ale byla to taková jiná nervozita. Je to docela těžké, musím upřímně říct," svěřil se. „Ale pro mě to rozhodně neúspěch není, bronzová medaile je taky super.“

Oba čeští medailisté se představí i v sobotu. Fuksa bude obhajovat titul na kilometrové trati, na které se stejně jako na pětistovce kvalifikoval přímo do finále. Dostála, jenž byl vloni v Račicích na kilometru třetí, čeká nejprve semifinálová jízda. Závodit bude také na čtyřkajaku.

líbil se ti článek?