Novinky pro ZOH v Pekingu: do programu Her přibude sedm disciplín

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zimní olympiáda rozšířila pro Hry v Pekingu v roce 2022 svůj program. Oproti Pchjongčchangu narostl počet disciplín o sedm s důrazem na genderovou vyváženost. Celkový počet účastníků však klesne.

Mezi nové disciplíny patří soutěže mužů a žen v lyžařském Big Airu, smíšené závody ve snowboardcrossu, short tracku, akrobatickém lyžování, skocích na lyžích a jednomístný bob žen.

Zároveň se o dva týmy rozšíří ženský hokejový turnaj, celkový počet účastníků na olympiádě však klesne. O nejvíce míst přijdou lyžařské a snowboardové disciplíny (41), rychlobruslení (26) a biatlon (20).

„Konečně jsme dostali další možnost bojovat o medaile, do teď jsme měli jen jednu disciplínu. V týmech se u nás jezdí na mistrovství světa už řadu let, ale mix bude něco nového. Je to pro nás zatím velká neznámá,“ řekl Marek Jelínek, trenér české snowboardcrossové reprezentace.

„Otevřelo nám to dveře k dalším úspěchům, v tom jsme byli dosud trochu v nevýhodě v porovnání s jinými sporty. Těšíme na další porci závodů,“ dodal.

Mezinárodní olympijský výbor také na svém zasedání potvrdil program pro letní olympiádu v Tokiu, kde se bude o medaile bojovat v patnácti nových disciplínách. Jsou mezi nimi třeba freestyle na bikrosovém kole, basketbal 3x3, skateboarding, surfing, sportovní lezení, karate, baseball či softball. Více se dočtěte ZDE.

líbil se ti článek?