Trenéři i sportovci zjišťovali, jak jim může pomoci mentální koučink

Podpora olympijské přípravy
2 Minuty čtení

Další dva semináře na téma Odemykání lidského potenciálu s Janem Mühlfeitem proběhly v lednu v rámci projektu TOP TEAM. První den absolvovali sportovci, například celá atletická skupina v čele s desetibojařem Adamem Sebastianem Helceletem, vodní slalomáři včetně kanoistky Terezy Fišerové nebo skupina šermířů. Druhý den pak měli jejich trenéři možnost porovnat výrazné vlastnosti své a svých svěřenců a zjistit tak například, jak se jejich charakteristiky doplňují nebo kde případně zlepšit komunikaci.

Atletický trenér Josef Karas tak získal na základě vyplněných testů například porovnání s desetibojařem Markem Lukášem. „Můj výsledek odpovídá realitě. S Markem si promluvím o tom, co si o tom myslí on. Poslal jsem sem celou skupinu, protože jsem chtěl, abychom mohli probrat, co tady bylo řečeno. Jak to můžu použít k tomu, abych pro závodníky byl lepší trenér,“ řekl Josef Karas. „Ke každému z nich se chovám trochu jinak, a tak se podívám na výsledky, abych zjistil, jestli se tomu už nepřizpůsobuji. Popřípadě jde o to, abych se s nimi naučil lépe jednat v krizových situacích.“

Karas, sám úspěšný vícebojař, hledá různé cesty, jak zlepšit výkon svých svěřenců, a to včetně mentální přípravy. „Věřím, že psychika je devadesát procent výkonu. Mám takové srovnání, že bych vždycky nejraději vzal na závody někoho, kdo je stoprocentně připraven psychicky, ale jen na padesát procent fyzicky, oproti tomu, aby byl někdo připraven stoprocentně fyzicky a jen na padesát procent psychicky. Protože ten, kdo je připravený hlavou, prodá na sto procent to, na co má. U toho, kdo je připravený fyzicky, ale ne hlavou, nevíte, co můžete čekat. Chodíme na různé semináře, meditace, na Silvovu metodu, takže se snažíme rozvíjet různými způsoby, protože si myslím, že i jednoprocentní zlepšení v tomhle ohledu může ve výkonu znamenat mnohem víc. Považuji to za důležité jak pro sport, tak pro život, protože když člověk ví, co může čekat sám od sebe, nevkládá se do situací, kde by se mohl zachovat tak, že by to nebylo úplně příjemné,“ dodal Karas.

Na seminář pro trenéry přišli také šéftrenér rychlostních kanoistů Pavel Hottmar, trenér vodních slalomářů Lukáš Kubričan, šermířský trenér Jiří Beran, florbaloví koučové Jaroslav BerkaPavel Brus, za basketbal dorazili Roman Bednář či Milena Moulisová a vedle řady dalších nechyběli ani fotbalový trenér Vítězslav Lavička nebo trenéři hokejové reprezentace Josef JandačJiří Kalous.

„Každopádně stojí za to si tento seminář poslechnout. I když byl celodenní, myslím si, že další dvě nebo tři hodiny by tu všichni vydrželi. Jsem vděčný za to, že jsem ho mohl absolvovat. O Honzovi Mühlfeitovi jsem se dozvěděl už dříve od mojí sestry, jeho knížku mám. Je to hodně inspirativní člověk,“ řekl Josef Jandač.

Jan Mühlfeit během semináře projektu TOP Team, který organizuje Český olympijský výbor a podporují ho Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Sazka, mluvil o řadě aspektů mentálního koučinku, včetně toho, jak sportovce dostat do „flow“, tedy do zóny, ve které podávají až pětkrát lepší výkon. „Jde nejen o to, jak se tam dostat, ale také, jak se tam udržet. U kolektivního sportu záleží na synergii. Jde o inspiraci, vizi, víru, že můžeme vyhrát. Kolektivní flow vysvětluje třeba to, proč ve fotbale Island porazí Anglii, i když by to papírově mělo být opačně,“ dodal Jan Mühlfeit směrem k týmovým sportům.

Kompletní fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

líbil se ti článek?