Čtyři hodiny čekání, pak nehoda v taxíku… Bláznivá story českých šermířů z Mexika

O mexickém městě Aguascalientes jste možná nikdy neslyšeli, stejně jako o tamním satelitním turnaji šermířů. Možná buďte rádi. Češi Alexander Choupenitch a Jan Kurfürst tam o víkendu zažili asi nejšílenější zážitek kariéry.

Choupenitch na turnaji, jehož body se počítají do Světového poháru, skončil třetí. Jeho parťák se vešel do první dvacítky.

„Což bylo super, protože horší a špinavější prostředí neměli snad ani v seriálu Prison Break,“ popisoval olympionik Choupenitch na Facebooku.

V Mexiku byl poprvé a možná i naposledy. Problémy začaly už na letišti, kde Češi čekali čtyři hodiny na odvoz. Nikdo nepřijel, organizátorům se nedovolali, tak sedli na taxi.

Angličtina? Zapomeňte

„Cesta měla trvat třicet minut, ale řidič hned říká, že pojedeme dvě a půl hodiny. Hm, slušný… Každopádně jedeme a po hodině cesty rána a pravé přední kolo na šlupky.“

Tak co teď? „Museli jsme vyměnit kolo a řidič absolutně netušil, jak se to dělá. Takže se toho ujal Honza a opravoval cizí auto kdesi v Mexiku v poli, k tomu jsme ještě měli hrozný hlad. Ale strach jsme neměli, už jsme se dostali do takového stavu, že se tomu člověk fakt jen zasměje.“

Trable pokračovaly i na hotelu, kde nikdo neuměl ani slovo anglicky. Druhý den začal turnaj o hodinu a půl později. Po důvodu radši Češi nepátrali.

„Svoje třetí místo beru jako parádní výsledek. Buďme rádi za to, v jaké zemi žijeme,“ dodal Choupenitch.

Celý příběh borce s běloruskými kořeny si přečtěte ZDE.

Autor: Lukáš Šonský