Vicemistr světa Vadlejch ladí formu v Africe. Taky peče perníky a uklízí

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Formu na novou sezonu už deset týdnů piluje v jihoafrickém Potchefstroomu. Oštěpař Jakub Vadlejch, vicemistr světa z roku 2017, si pochvaluje pevné zdraví, ale taky místní jídelníček. „Myslím si, že se malinko liší od toho domácího. Tady jíme daleko víc ovoce a také masa,“ řekl pro web atletika.cz. „Přijde mi, že za celou Afriku sníme celou krávu. Je to kvalitní a relativně levné maso.“

Čeští atleti si na soustředění vaří, a tak by se mohlo zdát, že sedmadvacetiletý Vadlejch vyhrál jackpot, když bydlí se svou manželkou Lucií. „Musím se přiznat, že asi častěji vařím já, Lucka je víc přes polévky a já jsem přes hlavní jídla,“ popisuje s úsměvem. „A taky přes úklid. Rád se o svou ženu starám.“

Perníky jsou v kurzu

Muž, jehož oštěp v loňské sezoně dolétl v průměru takřka k 87 metrům, navíc rád peče. „Vím, že hodně lidem chutná můj cheesecake a pak bych řekl, že babiččin perník, což je věc, kterou peču hodně často,“ uvažuje nad svými mistrovskými kousky. „Vím, že tady byl rok, kdy jsem za celou Afriku upekl snad deset nebo patnáct perníků.“

A jak jeho záliba v pečení vůbec vznikla?

„Moje babička výborně pekla, takže mám spoustu receptů od ní,“ povídá. „Libí se mi, když ostatním chutná. To je pro mě to hlavní. V tomhle jsem detailista, takže si s tím rád pohraju.“

Autor: Markéta Kosová

líbil se ti článek?