Výživa, aklimatizace i komunikace. Trenéři i sportovci naslouchali odborníkům

Oficiální
Oficiální
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Jaké jsou principy sportovní výživy, mýty a současné trendy? Jak vzniká syndrom jet lag a jak se s ním co nejrychleji vyrovnat? Jak mluvit na kameru, mikrofon a komunikovat na sociálních sítích? Nejen tato témata se řešila na dvou prosincových seminářích projektu Top Team pro trenéry i sportovce.

Na celodenním setkání věnovaném vybraným oblastem zabezpečení projektu Top Team, který podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Sazka, se v Centru pohybové medicíny sešlo šest desítek účastníků z celé škály sportů. Vedle trenérů si přednášky vyslechli i samotní sportovci, mezi nimi například krasobruslaři Martin BidařAnna Dušková, úspěšný dráhový cyklista Tomáš Bábek, desetibojař Adam Sebastian Helcelet či kanoistky Tereza FišerováJana Ježová.

Dopolední blok o výživě rozdělil profesor Libor Vítek do tří témat: principy sportovní výživy, mýty a současné trendy ve sportovní výživě, dále úloha výživových doplňků ve sportovní výživě a význam laboratorních vyšetření ve vrcholovém sportu.

Přednášející Petra ValouchováEva Králová z Centra pohybové medicíny pak představily služby pro Top Team, například péči o chodidlo a nohu, preventivní diagnostiku hybného systému a dynamometrické vyšetření.

Odpolední blok byl věnován tématu, které je klíčové pro nadcházející troje olympijské hry ve vzdálených časových pásmech, tedy aklimatizaci. Docentka Zdeňka Bendová vysvětlila, co jsou biologické hodiny a jak s nimi zacházet, jak vzniká syndrom jet lag a jak se s ním co nejrychleji vyrovnat. Účastníci si také dozvěděli, jaké jsou nástroje a aplikace k získávání co nejpřesnějších informací o biorytmech člověka a jak interpretovat data. Odnesli si brožuru Biorytmy nejen pro sportovce, která tato témata shrnuje.

Cesta, jak dohnat konkurenci

„Projekt Top Team se rozjel nejen z hlediska finanční podpory pro konkrétní sportovce, ale také z hlediska servisní podpory, kterou mohou využívat svazy napříč různými sporty. V současnosti chybí možnost centrálně řešit problémy, postupy, vývoj či metodiku v jednotlivých oblastech, které pomáhají k dosažení maximálního sportovního výkonu. To chceme změnit, proto nabízíme servis, na který by jednotlivé svazy jen těžko dosáhly. Prostřednictvím podobných seminářů navíc můžeme informace šířit mezi široké publikum z různých sportů,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Fotogalerii si můžete prohlédnout zde.

Dvojnásobný medailista z mistrovství světa v dráhové cyklistice Tomáš Bábek dodával: „Tohle je jeden z kroků, které nám chybí k nejvyšší konkurenci. Týmy, které nás většinou na olympiádě porážejí, mají vysokou podporu po všech stránkách – od olympijských výborů i ze svazů. Specializovanější příprava je žádoucí, protože se vše vyvíjí neuvěřitelným směrem, mnohdy už to je spíš souboj vědců než sportovců, proto každý seminář velice vítám.“

Český cyklista roku 2017 navíc hodně cestoval kvůli závodům i do Japonska, kde proběhnou olympijské hry v roce 2020, proto ho zajímalo téma aklimatizace. „Spánkologie pro mě byla dost důležitá. A výživa byla taky velice zajímavá, byť je to věc názoru. Od pana profesora Vítka jsem dozvěděl nějaké novinky. Celkově se mi to líbilo.“

Jak (ne)mluvit na kameru

O den později se sportovci na semináři Komunikačních dovedností dozvěděli, jak komunikovat (nejen) s novináři. V prostorách Českého rozhlasu si vyzkoušeli rozhovor přímo na mikrofon ve studiu, zkušený sportovní komentátor České televize Michal Dusík jim zase názorně ukazoval, čemu se vyhnout při rozhovoru na kameru. Nechyběla ani přednáška o využívání sociálních sítí a praktické rady ohledně komunikace. „Mám za sebou hodně rozhovorů a bylo přínosné si všimnout detailů, kterých se do budoucna před kamerou vyvarovat,“ řekl desetibojař Adam Sebastian Helcelet.

líbil se ti článek?