Cílem je olympiáda. České skokanky teď čeká na Raškově memoriálu první velká domácí zkouška

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Bez přemýšlení vypálí, že jejich snem je účast pod pěti kruhy. Ženské závody ve skocích na lyžích jsou na hrách novinkou, do programu byly zařazeny až pro Soči před třemi lety. Českou špičku ale jeden z velkých testů čeká už nyní: v rámci šestého ročníku Memoriálu Jiřího Rašky se na našem území uskuteční poprvé v historii závody letní ženské Grand Prix.

„Jsem nervózní už teď, přijedou rodiče i přítel. Ale snad to zvládnu a neudělám ostudu,“ směje se Zdeňka Pešatová, jedna ze skokanek. „Jakékoliv umístění na bodovaných příčkách by bylo super.“

Skokanky se na akci ve Frenštátě pod Radhoštěm představí v pátek a v sobotu, v neděli pak budou v rámci samotného Raškova memoriálu soutěžit přední světoví skokané a vyvrcholí seriál Beskydského Turné, prvního ročníku polsko-českých závodů.

Češky mají ve Frenštátě pětičlenný tým v čele s největšími nadějemi Barborou BlažkovouZdeňkou Pešatovou. Obě už skákají v zimě Světové poháry, ale mezi konkurencí se teprve učí. Žádná z pěti skokanek není starší dvaceti let.

„Jsme spolu odmala, už je to pro nás taková druhá rodina. Nejsme nijak škodolibé, neděláme si naschvály. Kolikrát se jedné z nás nezadaří, to se stává. Ale ostatní ji podržíme, máme fakt super tým,“ říká Blažková.

Na lyžích skákal její strýc, Bára se chodila dívat k můstku a jedna z trenérek jí prý nalákala na borůvky. Zdeňku zase zaujalo, že sportu věnovali její spolužáci. Tak jednou přišla taky na trénink. A říká: „Miluju to, lepší sport pro mě neexistuje.“

Holkám se lépe skáče v létě: tolik se nebojí karambolů, neboť ve sněhu jsou při dopadu vyjeté koleje a rýhy.

Už v pátek je čeká velká zkouška – doma, před kamarády i rodinou v hledišti a také před olympijským vrcholem sezony. Únorové hry v Pchjongčchangu se navíc budou konat padesát let poté, co Jiří Raška vybojoval v Grenoblu olympijské zlato.

Čtěte více o Memoriálu Jiřího Rašky.

líbil se ti článek?