Jak vyzrát na časový posun? Sportovci nosí před olympijskými hrami oranžové brýle

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na svět se dívají přes oranžové brýle, na ruce nosí tmavý náramek ve tvaru hodinek. I takhle se půl roku před začátkem zimních olympijských her v korejském Pchjongčchangu připravují čeští olympionici. V rámci projektu TOP TEAM – finanční, servisní a vědecké podpory pro české sportovce – totiž zjišťují, jak při velkém časovém posunu v Koreji co nejlépe zvládnout aklimatizaci.

„Čekají nás troje olympijské hry v podobném časovém pásmu a aklimatizace bude jedním ze zásadních problémů. Sportovci pojedou podávat vrcholné výkony a potřebují být maximálně připravení do každého detailu. Ideální by bylo, aby se cítili jako doma – tedy tak, že vůbec nevycestovali,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „To se dá zvládnout tak, že člověk na místo odjede dva měsíce předem, což je ale ve vrcholovém sportu nemožné. I když olympionici dorazí do Koreje v předstihu, pořád nebudou mít na aklimatizaci takový prostor. A jestliže existuje způsob, jak tenhle proces zkvalitnit a zkrátit, chtěli jsme ho sportovcům zajistit.“

A proto teď olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková a její parťáci, biatlonový tým i řada dalších sportovců nosí černé náramky, které sbírají informace o jejich spánku. „Měří jeho hloubku na základě monitoringu pohybu a teploty. Díky tomu najdeme okamžik, kdy se člověk nejméně hýbe a má nejnižší teplotu. Od téhle hodiny se pak vypočítává proces aklimatizace,“ popisuje Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV.

Eva Samková líčila: „Koukala jsem, že mám třeba třiatřicet stupňů ve dvě ráno a pak teplota začne stoupat.“ Data putují průběžně k expertům z Národního ústavu duševního zdraví. „Ve výzkumu spánkologie, na který je aklimatizace navázaná, jsou jedni z nejlepších na světě. Garantem je paní docentka Zdeňka Bendová,“ dodal Doktor. „Zjednodušeně řečeno na základě sběru dat sportovci dostanou přesný program, ve kterém mají napsáno, v kolik hodin si mají nasadit brýle, v kolik hodin mají jít spát, kdy mají být ve tmě,“ dodává Doktor.

Sportovcům v aklimatizaci pomáhají také oranžové brýle, které chrání před modrým světlem, jež vyzařují třeba počítače nebo mobily. „Vypadáme zvláštně, když jdeme všichni takhle nakupovat,“ žertovala Eva Samková, když se v brýlích fotila na Novém Zélandu. V rámci přípravy absolvuje tréninkové kempy ve třech zemích, z Nového Zélandu už se přesunula do Chile, čeká ji ještě cesta do Argentiny. „Sbíráme informace i pro jiné sportovce, aby je pak mohli použít. Někdo je na posuny citlivější, někdo ne. Myslím si, že se to mění i s věkem, já jsem to dřív neřešila.“

Pro co nejlepší spánek olympioniků v Koreji budou – stejně jako v Riu – připraveny také zdravotní matrace na míru. „Už je vyrábíme pro ty, kdo si je chtějí vyzkoušet s předstihem,“ řekl Doktor.

líbil se ti článek?