Olympijská vítězka Samková zamířila na sníh a směje se: Po testech byl ale kondiční trenér takovej hořkej

Rozhovory
Rozhovory
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Myšlenky na olympijské hry v Pchjongčchangu od sebe urputně odhání. „Všichni se velice snaží, abych na ně myslela. A já se velice snažím, abych na ně nemyslela,“ směje se snowboardkrosařka Eva Samková, která bude v únoru v Jižní Koreji obhajovat titul olympijské šampionky. „Lidi okolo mě jsou vyhrocení a já se snažím nic neřešit. Myslím si, že nemá cenu na to myslet ani v den toho závodu.“

Jak to myslíte?

Krausík (Tomáš Kraus, legenda světového skikrosu) mě naučil, že už jsem jednou tu olympošku vyhrála a můžu to jen zlepšit. To první vítězství mi nikdo nesebere. A když s tím do toho jdete, je to trošku osvobozující. Jsem zvědavá, jestli budu mít stejnou trému jako teď ve finále svěťáku, protože to jsem si fakt přála a chtěla jsem ho vyhrát. Tři dny jsem špatně spala. Ale trenér kdysi tvrdil, že vyhraju pět olympiád... (smích)

Prý říkal, že se pěti zúčastníte…

Prostě pět olympiád po mně nemůžete chtít, já nejsem Jarda Jágr.

Dvě to budou téměř jistě. I proto vás teď čeká nejdelší soustředění v kariéře?

Na Novém Zélandu půjde o takové zahřívací a rozjížděcí soustředění, abychom si zvykli na sníh a na skoky. Pak přejedeme do Chile a Argentiny, kde už budou velké supertratě. Sjedou se tam národní týmy, určitě téměř celé svěťákové pole, taková příprava je před olympiádou důležitá. Navíc na konci září je to celé zakončené svěťákem. I to napovídá tomu, že přijedou všichni.

Máte za sebou suchou přípravu. Kvůli startům jste chtěla naposilovat hlavně horní část těla. Už jste silnější?

Jo jsem, i když ne ještě nejsilnější. Při testech jsem ale zaběhla o šest vteřin pomalejší dvoukilák, takže kondiční trenér Král z toho byl takovej hořkej. Je ale teprve červenec, takže je ještě dost času, neznervózňuje mě to. Ať se tím znervózňují jiní. (smích)

Může první Světový pohár něco naznačit?

Já nevím, tyhle svěťáky v Argentině a v Chile skončily, když já jsme začínala. Vím jen z vyprávění, že bývaly dlouhé. Podmínky budou super, napadlo hodně sněhu. Nicméně je to ve zvláštní dobu, pojede se jeden díl a pak bude dlouhá pauza. Ale očekávám kvalitní závod, žádné šolichání.

Jak je na tom vaše operované rameno?

Je lepší, každý den cvičím speciální cviky. Určitě by to mohlo být ještě lepší, ale jsem zatím spokojená.

V rámci projektu Top Team Českého olympijského výboru se podílíte i na výzkumu fyziologické adaptace v různých časových pásmech, že?
Pomocí speciálních brýlí, náramků a mobilní aplikace se snažíme nasbírat informace, abychom byli do Koreje připravení. Někdo je na posuny citlivější. Mění se to i s věkem. Přelítáme mezi různými destinacemi, měření bude víc, i v jiných časových pásmech. Je to zajímavé.

Autor: Markéta Kosová

líbil se ti článek?